Флаг України

Онлайн – це повноцінна частина життя сучасних дітей. Саме в Інтернеті можна навчатися, шукати нові знання та інформацію для виконання домашніх завдань, спілкуватися з друзями по всьому світу, стежити за життям улюблених блогерів в Instagram та YouTube. Інтернет дозволяє бути в курсі подій, ділитися фото та відео, розважатися й просто переключaтися від сперечань з батьками чи негараздів у школі.

Але окрім очевидних бонусів, він несе і загрози. Віртуальний простір здається нереальним і неконтрольованим, але й тут існують певні норми поведінки.  Від самих користувачів здебільшого залежить його безпека – Інтернет буде таким, яким люди самі його зроблять.

Тож, давайте згадаємо основні правила безпечної поведінки в Інтернеті.

  1. Використовуйте надійний пароль у соціальних мережах – поєднуйте букви, цифри та інші символи.
  2. Не слід довіряти всій інформації в Інтернеті – завжди перевіряйте достовірність джерела. Подумайте двічі, перш ніж поширити будь-яку інформацію.
  3. Не викладайте в Інтернеті особисту інформацію про себе, своїх рідних, друзів і знайомих.
  4. Не ховайтеся за анонімністю екрану комп'ютера. Не кажіть того, що не могли б сказати людині в обличчя.
  5. Переконайтеся, що ваш профіль у соціальній мережі закритий від сторонніх (перевірте налаштування безпеки).
  6. Додавайте «у друзі» лише тих, кого дійсно знаєте.
  7. Вашим друзям необхідно отримати дозвіл, перш ніж завантажувати фотографії з вами або позначати на фотографіях в соціальних мережах. Не бійтеся сказати їм про це, і самі теж дотримуйтесь цього правила.
  8. Не довіряйте неперевіреними WiFi-з'єднанням, які не потребують паролю, так ви зменшите ризик стати мішенню для хакерів.
  9. Встановіть антивірус, а також не забувайте його оновлювати, щоб він зміг блокувати навіть найновіші віруси, які з'являються щодня.
  10. Не переходьте за посиланнями, які надсилають вам незнайомі люди.
  11. Якщо ви отримали повідомлення з проханням терміново вислати гроші, нічого не відправляйте. Зв’яжіться з цією людиною, аби задати ряд уточнювальних питань, відповіді на які знає тільки він.
  12. Якщо в Інтернеті вас ображають, залякують або надсилають інформацію, яка вас засмучує, припиніть спілкування та повідомте батьків про цей випадок.

Пам’ятайте! Хоч Інтернет і є невичерпним джерелом інформації, середовищем для спілкування та розваг, це не позбавляє його небезпек, які можуть спричинити шкоду людині.

 Юлія Скачок, соціальний педагог